Полезно
Молитва на едно дете към неговите родители

Тате и мамо, имам нужда преди всичко да чувствам, че Вие се обичате и че ще останете завинаги заедно. Започнете моето бъдеще, като се обичате постоянно. Имам нужда да бъда обичан, за да раста и да бъда обичан преди да порастна. Създайте около мен щастливо семейство, за да мога да поема ролята си един ден в бъдещото мое семейство. Помогнете ми да повярвам, че бракът е нещо сериозно и необходимо за моето щастие. Не четете прекалено много психология, за да ме разберете:моят случай е единствен. Изслушвайте ме, общувайте с мен. Аз не съм едно дете – възрастен, постоянно изправено пред вашите очаквания на възрастни, заради които да се чувствам заплашван, поправян, притесняван…Нямам нито вашия опит, нито начина ви на мислене. Възприемам вашия свят по толкова свой начин, че не разбирам, когато ми казвате, че съм егоист. Не съм нито дете – марионетка, на което вие дърпате конците, нито едно диво дете, което трябва да бъде опитомено за показ.

Нито пък съм дете – идол, за да бъда поставяно на пиедестал – чист ангел – пред който родителите да коленичат.

Аз съм си аз. Приемете ме тогава като едно дете – личност.Моят живот на дете не е напразен. Той е за добро от първият ден на моето раждане, от моето зачеване, от началото на вашия брак. Това, което искам, е не толкова да ми говорите, но да разговаряте с мен. Вашият авторитет да ми дава сигурност, да ме прави „автор” на моя личен живот; да ме учи да бъда „ученик” на доброто и красивото. Затова бъдете „регулатор”, който да намалява напрежението на външния свят и едновременно с това да увеличава моите възможности за действие.

Не оттегляйте уверението за вашата любов заради най – малката от моите грешки. Научете ме да гледам като вас, с вас. Не ме игнорирайте, когато не се държа добре и не ме карайте да „падна по гръб” всеки път, когато съм се провалил. Случва се понякога да бъда обезкуражен, защото вие ми обръщате внимание единствено, когато постъпвам лошо…Това ме кара да ми се иска да постъпвам зле…, за да се занимаете с мен. Направете моето послушание правилно и точно. Когато вие сбъркате и ми искате извинение, не можете да си представите колко съм горд, че имам родители като вас.

Бъдете освобождаващи родители, които да дърпат напред, но и които знаят също да задържат скоростта, за да помогнат да се преодолеят трудните завои на живота. И ако в тези моменти семейството нещо „заскърца”, имайте сила на характера да не предпочетете вашето спокойствие вместо забраните, от които имам нужда.

Знам, че се трудите много. Аз се променям толкова бързо! Животът в къщи не е винаги забавен. В този момент не ме плашете, създавайки впечатление, че оттегляте вашата любов.

Тежките неща, които ви казвам понякога, не ги мисля наистина; не се захващайте за думите, когато ви се сърдя; точно тогава имам нужда от вас.

Не изисквайте да се променя, за да ме обичате, но ме обичайте, за да се променя.